понедељак, 16. мај 2011.

Dvorci Vojvodine


A sad jedan jednodnevni po dvorcima  Vojvodine, krene se starim putem ka Novom Sadu zbog izbegavanja plaćanja putarine na autoputu, u centru Stare Pazove se skrene levo ka Rumi zato što je put od Indjije ka N.S. u katastrofalnom stanju. Od Rume ka Irigu stoje panduri tako da vozite po ograničenjima. Odmah nakon raskrsnice kod Rume sa leve strane puta je spomenik kugi koji vredi pogledati. Put se može nastaviti preko Iriga ili preko Vrdnika.
Preko Iriga se izbija na iriški venac, ako se na vencu skrene desno može se obići grandiozni partizanski spomenik a ima i dobrih kafana. Povratak od spomenika na glavni put a zatim ka N.S. odnosno ka Beočinu u kom se nalazi dvorac Špicer.
Ako idete preko Vrdnika, u samom Vrdniku ima ženski manastir Vrdnik, imaju i bazeni sa termalnom vodom tako da se možete i okupati, a ima i kula iznad Vrdnika sa dobrim pogledom. Nastavlja se dalje ka vrhu Fruške Gore, i kad se dođe na prevoj ima zgodno mesto sa klupicama za doručak u prirodi. Od prevoja se odlazi dalje ka Beočinu.
Špicer

U centru Beočina, kod putokaza za manastir Beočin skrenite ka manastiru, nakon nepunih 300m sa desne strane se nalazi devastirani dvorac Špicer, sto je u neku ruku i prednost jer se može zaviriti u baš svaku prostoriju u dvorca i videti kakvo je to bogatstvo bilo. Manastir je 2 km dalje tako da ga je zgodno obići. Put se nastavlja kroz N.S. koji takodje vredi obići. Iz N.S. put se nastavlja ka gradiću Bač. U Baču se nalazi predivna i prilično očuvana tvrđava, zatim i templarska crkva, katolčka crkva i razrušeno tursko kupatilo, između tvrđave i centra Bača nalazi se i kalvarija sa koje je dobar pogled na sam grad.
Tvrđava
Templarska crkva
Pogled sa kalvarije
U blizini Bača se nalazi manastir Bodjani. Iz Bača se kreće ka Somboru, koji ima jednu od lepših ako ne i najlepšu glavnu ulicu u Srbiji, obavezno obići. Od Sombora se kreće ka Subotici, nakon nekih 20km dolazi se u selo Aleksa Šantić.
Dvorac Fenbaha
Dvorac Fenbaha
Dvorac Fenbaha
 E tu se nalazi takođe devastiran dvorac Fenbaha. Seljaci nemaju pojma šta vi to želite obići i uglavnom morate biti jako uporni u propitivanju, ne smete odustati. U svakom slučaju imaju dve poljoprivredne zadruge, jedna je u dvorcu Bešlića a druga u dvorcu Fenbaha. Čini mi se da je dvorac Fenbaha zadruga  ’’9. Maj’’. Dvorac se još zove i Babapusta. Ako vam je ostalo vremena možete obići Suboticu i Palićko jezero. 

Нема коментара:

Постави коментар